Добро и безбедно понашање на интернету

Шта је дигитално насиље (cyberbullying)?

Насиље на интернету је сваки облик насиља које настаје употребом дигиталних технологија.

Може се одвијати на друштвеним мрежама, апликацијама за размену порука, гејминг платформама и мобилним телефонима. То је понашање које се понавља и које има за циљ да уплаши, наљути или осрамоти особе које су нападнуте.

Примери дигиталног насиља су:

• ширење неистина или објављивање срамотних фотографија некога на друштвеним мрежама

• слање претњи преко платформе за размену порука

• лажно представљање и слање неприкладних порука другима у туђе име.

Насиље на интернету оставља дигитални запис који може да послужи као доказ приликом његовог заустављања.

Сви пријатељи се међусобно шале и задиркују, те је понекад тешко рећи да ли се неко само забавља или покушава да те повреди, поготово на интернету. Понекад ће уз шалу написати и „само се шалим“ или „не схватај све тако озбиљно“.

Ако се осећаш повређено или мислиш да се други смеју теби уместо са тобом, онда је шала отишла предалеко. Ако се то настави и након што си од особе тражио/ла да престане са таквим понашањем, и ако се и даље осећаш узнемирено због тога, онда можемо да говоримо о насиљу.

Препоруке за УЧЕНИКЕ/ЦЕ:

• Не делите путем интернета личне податке (име и презиме, број телефона, адресу, имејл адресу, име школе), нити податке о члановима породице са особама које не познајете лично или сте их упознали путем интернета.

• Нису све информације на интернету истините! Нажалост, постоје особе које се на њему лажно представљају како би злоупотребиле друге, поготову децу.

• Четовање, примање порука или фотографија од особа које не познајете или у које немате поверења, може вам створити проблеме (нпр. могу садржати вирусе или непримерене садржаје).

• Никада не прихватајте предлог непознате особе, упућен путем интернета, да се видите уживо. Обавезно о томе обавестите родитеље.

• Уколико вас било шта изненади, узнемири, уплаши или забрине када сте на интернету, поделите то са својим родитељима, васпитачима, наставницима или другим одраслим особама у које имате поверења.

• Можда одрасли не знају за игрицу или апликацију за коју ви и ваши вршњаци знате, али они имају више животног искуства и могу вам помоћи и када је реч о интернету

Бити умрежен има много предности. Међутим, увек постоји и ризик од ког треба да се заштитиш.

Ако наиђеш на насиље на интернету, можда ћеш пожелети да избришеш одређене апликације или останеш неко време ван мрежа да би себи дао/ла време за опоравак. Али одлазак са интернета није дугорочно решење. Ниси учинио/ла ништа лоше, па зашто би био/ла ускраћен/а? Можда чак на тај начин шаљеш насилницима погрешну поруку – охрабрујеш њихово неприхватљиво понашање.

Сви желимо да зауставимо дигитално насиље, што је и један од разлога због ког је пријављивање насиља изузетно важно. Али стварање интернета који желимо желимо, превазилази пуко пријављивање насиља.

Морамо да будемо пажљиви о ономе што делимо или кажемо у дигиталном простору, јер наше речи могу нанети штету другима.

Морамо бити љубазни једни према другима и на мрежи и у стварном животу. Свако од нас!

Онлајн алати за заштиту деце и младих од дигиталног насиља:

Свака друштвена мрежа нуди различите алате који омогућавају корисницима да ограниче ко може да коментарише, гледа објаве или ко може да постане њихов пријатељ или пратилац. Многи од ових алата укључују једноставне кораке за блокирање, искључивање или пријављивање дигиталног насиља. Охрабрујемо те да их истражиш.

Компаније које стоје иза друштвених мрежа такође пружају образовне алате и смернице за децу, родитеље и наставнике како би се упознали са ризицима и начинима да буду сигурни онлајн.

Такође, ти можеш да будеш прва линија одбране од дигиталног насиља. Размисли о томе где се насиље дешава у твојој заједници и на који начин можеш да помогнеш – подизањем гласа, откривањем насилника, контактирањем одраслих особа којима верујеш или ширењем свести о том проблему. Чак и једноставан чин љубазности може имати велики утицај.

Ако си забринут/а за своју сигурност или нешто што ти се десило на мрежи, хитно разговарај са одраслом особом којој верујеш. Или позови бесплатан број 19833 и анонимно поразговарај са стручним лицем.